👤

Se de textul: 
Era-ntr-o dimineata de vara. Marea si-ntindea nesfarsita-i albastrime, soarele se ridica incet in seninatatea adanc-albastra a cerului, florile se trezeau proaspete dupa somnul lung al noptii, stancile negre de roua abureau si se faceau sure, numai p-ici pe colea cadeau din ele, lenevite de caldura, mici bucati de nisip si piatra.
   Din niste colti de stanci despre apus se ridica o manastire veche inconjurata cu muri*, asemenea unei cetatui, si de dupa muri vedeai pe ici pe colea cate-un varf verde de plop ori de castan. Acoperamintele tuguite de olane mucigaite, bolta neagra a bisericii, zidurile imprjmuitoare risipite si napustite in risipa lor de plante grase, de furnici ce-si fondau state, de o vechime seculara, scarile de piatra tocite si mancate de mult umblet, toate astea laolalta te faceau a crede ca este mai mult o ruina oprita curiozitatii decat locuinta. In dreapta manastirii se ridicau dealuri  cu paduri, gradini, vii, satucene cu casute albe presarate prin dungile vailor, in stanga un drum trecea ca o cordea prin nemarginire de lanuri verzi care se pierdeau in departarea orizontului, in dreptul ei marea, a carei suprafata era rupta pe ici pe colea de cate-un colt de stanca ce iesea de sub apa. De-a lungul zidurilor imprejmuitoare mergeau cararuse pe coasta dealului, curmate in cursul lor de musunoaie de cartite. ( Mihai Eminescu, Cezara )
1. Transcrie cate un fragment/o structura pt. fiecare dintre urmatoarele figuri de stil: comparatie, epitet, inversiune.
2. Precezeaza perspectiva/unghiul de vedere din care se face descrierea manastirii.
3. Explica, in 3-5 randuri, semnificatia unei imagini artistice indentificate in textul dat.
4. Scrie o compunere, de 10-15 randuri, in care sa motivezi faptul ca fragmentul dat este o descriere artistica in proza, de tip tablou, a unui peisaj.
In compunere, trbuie: - Sa precizezi doua dintre trasaturile definitorii ale modului de expunere descrierea, identificate in fragmentul dat.
                               -  Sa ilustrezi aceste trasaturi, cu ajutorul exemplerol extrase din text sau prin comentarea acestora.


Răspuns :

1. comparatie:"manastire veche inconjurata cu muri*, asemenea unei cetatui"
   Epitet:"stancile negre de roua"
   Inversiune: "nesfarsita-i albastrime"
2. Perspectiva descrierii este catre apus, catre vest.
3. Imaginea manastirii este de natura vizuala, a carei menire este sa contribuie la crearea cadrului in care se va desfasura actiunea. Atmosfera creata prin intermediul imaginii olanelor "mucigaite" este una desueta, atemporala, manastirea fiind asemanata cu o "cetatuie", o fortificatie din timpuri imemoriale.
4. Iti voi da niste idei generale cu care vei putea sa umpli minim 15 randuri.
Descrierea este un mod fundamental de expunere. Deseori aceasta este utilizata impreuna cu alte moduri de expunere precum naratiunea si dialogul pentru a crea o atmosfera autentica care sa introduca cititorul in universul literar. Descrierea poate fi de doua feluri: de tip tablou sau portret
In cazul de fata, se poate observa cu usurinta faptul ca descrierea este de tip tablou datorita expunerii cadrului natural: marea, florile, stancile, dar si prin prezentarea manastirii "inconjurata cu muri".
De asemenea, o alta trasatura a acestui mod de expunere este utilizarea frecventa a verbelor la timpul imperfect:"Era", "se ridica". Acestea au rolul de a actualiza trecutul si de a readuce la suprafata impresii si idei poetice ingropate in trecut.
In concluzie, se poate spune despre descrierea din  fragmentul extras din "Cezara" ca este o descriere de tip tablou. Peisajul expus este unul specific curentului literar romantic prin alegerea unei locatii "invechite", desuete.