Răspuns :
notam x = rad(16 + 8√5) - rad( 16 - 8√5)
↓ ↓
= a = b
folosim formula
x³ = ( a - b) ³ = a³ - 3ab ·( a - b) - b³
x³ = 16 + 8√5 - 3 ·rad( 16 + 8√5) ·rad( 16 - 8√5) ·[ rad(16 +8√5 ) - rad(16 - 8√5)] -
///////////////////////////////////////
= x
- ( 16 - 8√5)
x³ = 16 + 8√5 - 3 ∛(16²-8²√5²) · x - 16 + 8√5
x³ = 16√5 - 3 · ∛(256- 320)·x
x³ = 16√5 - 3∛(-64) ·x
x³ = 16√5 - 3 ∛(-4)³· x
x³ = 16√5 - 3 ·(-4) ·x
x³ = 16√5 + 12x
ecuatia de gradul III x³ -12x -16√5 = 0
are solutia x = 2√5 , se verifica ( 2√5)³ -12·2√5 -16√5 =
= 2³√5³ - 24√5 -16√5 =
= 8 ·√5²·√5 - 40√5
= 8 ·5√5 - 40√5 = 0 , adevarat
↓ ↓
= a = b
folosim formula
x³ = ( a - b) ³ = a³ - 3ab ·( a - b) - b³
x³ = 16 + 8√5 - 3 ·rad( 16 + 8√5) ·rad( 16 - 8√5) ·[ rad(16 +8√5 ) - rad(16 - 8√5)] -
///////////////////////////////////////
= x
- ( 16 - 8√5)
x³ = 16 + 8√5 - 3 ∛(16²-8²√5²) · x - 16 + 8√5
x³ = 16√5 - 3 · ∛(256- 320)·x
x³ = 16√5 - 3∛(-64) ·x
x³ = 16√5 - 3 ∛(-4)³· x
x³ = 16√5 - 3 ·(-4) ·x
x³ = 16√5 + 12x
ecuatia de gradul III x³ -12x -16√5 = 0
are solutia x = 2√5 , se verifica ( 2√5)³ -12·2√5 -16√5 =
= 2³√5³ - 24√5 -16√5 =
= 8 ·√5²·√5 - 40√5
= 8 ·5√5 - 40√5 = 0 , adevarat
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!