👤

redactează o compunere cu titlu cartea mea preferată

Răspuns :

Compunere cu titlul "Cartea mea preferată".

╔════════♡

Bună!

╚════════♡

╔════════♡

Răspuns:

╚════════♡

  • TITLUL                        CARTEA MEA PREFERATĂ

  • INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului imaginar, specificăm timpul, menționăm personajele care participă la acțiune și o introducere scurtă despre tema aleasă.

    De-a lungul timpului, am citit foarte multe cărți frumoase. Fiecare m-a impresionat în felul ei și m-a purtat pe lumi necunoscute, pline de veselie, de mister și aventrui. Însă, cartea mea preferată va fi întotdeauna "Amintiri din copilărie" de Ion Creangă, pentru că a fost prima carte pe care am citit-o.

  • CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă)  

     Povestirile în care Nică este protagonist sunt pline de haz! M-a încântat modul autorului de a contura fiecare eveniment și fiecare personaj printr-o notă atât de plină de umor. Cărticica cu toate amintirile lui Nică am primit-o de ziua mea și a fost prima carte pe care am citit-o fără oprire. Cartea era roție, cartonată și avea ilustrații frumoase. Cât de mult m-a impresionat povestirea "La cireșe"! Am râs atât de mult când Nică a păcălit-o pe mătușa lui, Mărioara, iar apoi s-a urcat în cireșul ei să mănânce cireșele gustoase. Însă, cel mai amuzant moment a fost când mătușa l-a prins și a început să țipe la el. Îl amenința cu bățul și, din fericire, băiatul a scăpat de furia ei. Totuși, din poveste am învățat că nu este bine să furăm, ci să cerem frumos și astfel nu vom avea probleme și nu îi vom supăra pe ceilalți. Toate povestirile sunt cu tâlc și limbajul arhaic le dau o plasticitate și o originalitate aparte. Personajele sunt frumos conturate și fiecare se distinge prin anumite trăsături: unul este serios, altul este supărăcios, unul este bun, altul mai sever, dar toți sunt conturați cu umor de narator, care povestește totul la persoana I, fiind un narator-personaj.

  • ÎNCHEIERE - oferim o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.

        Această carte m-a impresionat și o să o recomand tuturor copiilor și adulților pentru a învăța să-și aprecieze cea mai frumoasă perioadă a vieții: copilăria!

╔════════♡

Explicație:  

╚════════♡

  • COMPUNERE DESCRIPTIVĂ   -  reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta caracteristicile subiectului ales de autor, precum un peisaj din natură, o ființă dragă, un obiect, o carte etc..
  • Caracteristici:

   - modul de expunere predominant este descrierea;

   - accentul se pune pe descrierea caracteristicilor subiectului;

   - personajele alese sunt descrie cu lux de amănunte, fiindu-le evidențiate trăsăturile fizice și sufletești;

   - abundența adjectivelor care determină substantive;

   - limbaj expresiv, cu numeroase figuri de stil și imagini artistice.

╔════════♡

Succes!  

╚════════♡