Răspuns :
Nu este niciun calcul indirect, determinarea echivalentului mecanic al caloriei s-a facut experimental.
Caloria reprezenta - ea nu mai este unitate de masura in Sistemul International, ci este tolerata - cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperatura unui gram de apa, aflat la presiune atmosferica normala, de la 14,5 la 15,5 °C (de la 287,65 la 288,65 K)
s-au imaginat numeroase experimente, este celebru experimental Joule, care a gandit conceptul, si care a reusit o aproximare destul de buna. Profesorul roman Constantin Miculescu a obtinut o valoare foarte buna, cu eroare de 0,005%, valoare care a fost adoptata in 1950 de Comitetul International de Masuri si Greutati ca fiind valoarea oficiala 4, 184 J/calorie. Actualmente, valoarea este considerate 4,1855 J/calorie.
In concluzie, nu exista un calcul anume, ci rezultatul experientelor si masuratorilor directe. ( pentru cine nu intelege fenomenul, poate parea absurd, dar este o proprietate de material. Apa absoarbe 4,1855 J pentru a-si creste temperatura cu 1 grad - la un gram de apa - si pe ea -apa - nu o intereseaza cum masuram noi acea energie)
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Fizică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!