Răspuns :
-Sistemul de vasalitate existent in primele secole ale mileniului al doilea determina la un moment dat razboaie civile unde, de multe ori, pierd monarhii si castiga nobilii, care se bucura de anumite privilegii: dreptul de a judeca, dreptul de a strange darile, dreptul de a avea forte militare proprii.
-din cauza obligatiilor taranului dependent (Robota/claca, Nona/Zeciuiala, Cens), nivelul de trai era destul de scazut, motiv pentru care au loc miscari sociale: de la fuga de pe mosii, la nesupunerea la lucru, haiducie, revolte, iar forma suprema, rascoala. Exemple de rascoale din primele secole ale mileniului al doilea: Jacqueria- Franta, 1358; Rascoala condusa de Wat Tyler- Anglia, 1381; Rascoala de la Bobâlna- Transilvania, 1437
Dar cele mai importante 2 conflicte din primele secole ale mileniului al doilea sunt:
-Marea Schisma (1054), separarea Bisericii in cea Catolica (centru religios-Roma, limba religioasa-latina) si Ortodoxa (centru religios- Constantinopol, limba liturgica-greaca veche). Marea Schisma a fost determinata de cerinta papei de la Roma, catre patriarhul Mihail Cerularie, de a accepta ca episcopatele din sudul Italiei sa treaca sub autoritatea papei. (Pana atunci fiind sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol-realitate politico-religioasa impusa de imparatul Justinian)
-Cruciadele, in numar de 8 (1096-1291): datorita razboiului sfant (djhad), prin care turcii selgiucizi urmareau sa-i converteasca la islam pe ghiauri, turcii selgiucizi ajung in Asia Mica, acolo unde ocupa locurile sfinte. (Ierusalim) Ocuparea locurilor sfinte ii obliga pe imparatii bizantini (Alexie Comnenul) sa apeleze la "sprijinul" crestinilor europeni, respectiv la papa Urban al 2 lea, cel care in anul 1095 convoaca Inaltul Cler Catolic la o adunare numita Conciliul de la Clermont, unde hotaraste sa organizeze Cruciadele.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!