👤

[(x+1)/3] +[(2x+5)/6]=(3x-5)/2

Răspuns :

Aducem la acelasi numitor comun, deci
[(2x+2)/6]+[(2x+5)/6]=(9x-15)/6
Eliminam numitorii, deci
2x+2+2x+5=9x-15
Reducem termenii asemenea, deci
4x+7=9x-15
Separam termenii cu x de termenii liberi, deci
22=5x, deci x=22/5
 [tex]\frac{x+1}{3} + \frac{2x+5}{6} = \frac{3x-5}{2} [/tex]
se aduce la acelasi numitor comun( 6)
se amplifica primul termen cu 2 si ultimul termen cu 3 apoi eliminam numitorii
2(x+1) + (2x+5) = 3(3x-5)
efecutam inmultirile
2x+2+2x+5=9x-15 
separam  termenii liberi de cei cu necunoscuta
7+15=9x-4x
reducem termenii asemenea
22=5x
[tex]x= \frac{22}{5} [/tex]