Alcatuiti cinci enunturi in care verbul a roade sa aibã sensuri diferite...:-)



Răspuns :

(v.tranz. și intranz.) a rupe cu dinții fărâme dintr-un obiect tare (pentru a mânca).

Nu-ți mai rozi unghiile.
nu ma roade atata la cap

(v.tranz.) (fig.) (despre gânduri, sentimente etc.) a chinui, a consuma, a tortura.
(v.tranz.) (reg.) a morfoli ceva în gură.
(v.tranz. și refl.) a (se) distruge printr-o acțiune lentă și îndelungată de măcinare, de frecare; a (se) toci, a (se) uza printr-o întrebuințare îndelungată.

Apa roade malul.
Covorul s-a ros.

(v.tranz.) (despre corpuri tari, aspre, venite în contact cu pielea) a freca pielea (provocând răni).

Mă rod pantofii.

1)Un castor ștrengar roade cu seriozitate un buștean.(ROÁDE- 1. Tranz. și intranz. A rupe cu dinții, puțin câte puțin, dintr-un obiect tare (pentru a mânca). 
2)Mă rod g
ânduri negre după acel incident.(ROÁDE- 2. Tranz. Fig. (Despre gânduri, sentimente etc.) A chinui, a consuma, a tortura.)
3)Micul nou-născut roade ceva suspect.(
ROÁDE-  3. Tranz.(Reg.) A morfoli ceva în gură.)
4)Timpul a ros fară milă mădularele batrânului dascăl.(ROÁDE-  4. Tranz. și refl. A (se) distruge printr-o acțiune lentă și îndelungată de măcinare, de frecare; a (se) toci, a (se) uza printr-o întrebuințare îndelungată. )
5)Țăranul de altădată s-a ros printre străini.(ROÁDE-  5. Refl. Fig. (Rar) A se ciopli, a se șlefui; a căpăta maniere, a se civiliza.)
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!


Viz Lesson: Alte intrebari