👤

Noaptea sf Andrii `rezumat`

Răspuns :

Noaptea Sfântului Andrei este o baladă scrisă de Vasile Alecsandri. 
Sfântul Andrei este unul di Cei 12 Apostoli ai lui Iisus, care i-a creștinat pe locuitorii țării noastre. Se spune că a locuit prin Dobrogea, acolo există un loc de pelerinaj, numit Peștera Sf. Andrei, în comuna Dervent.
Ziua de Sf. Andrei se sărbătorește în Calendarul ortodox pe data de 30 noiembrie. Această sărbătoare a înlocuit o veche sărbătoare precreștină  - Ziua Lupului - care personifica lupul. Această superstiție este descrisă de scriitorul Vasile Alecsandri.
Subiectul baladei este inspirat din credința populară. Se spune că în această noapte ies strigoii din morminte și se adună pe câmpuri. Creștinii se roagă, se închină și își ung geamurile, ușile cu usturoi pentru a îndepărta duhurile rele. Natura este descrisă ca zbuciumată, însoțită de țipete de bufnițe, urlete de lupi, pe dealuri apare Satan, care încinge o horă cu stafiile, rusaliile, cucuvelele și ielele în jurul turnului. La ora douăsprezece bate ceasul de aramă. Strogoii obosesc și se întorc în morminte, sprijinindu-și oasele de sicrie