Răspuns :
Ducem diagonala AC. ABCD este dreptunghi, deci stim ca AB=CD=10 si
[tex]BC=AD=10\sqrt{3}[/tex] deci stim ca triunghiul ADC este dreptunghic cu
[tex]\widehat{ADC}=90[/tex] cu catetele CD si AD si ipotenuza AC. Folosindu-ne de teorema lui Pitagora:
[tex]AC^{2}=AD^{2}+DC^{2}=10^{2}+3*10^{2}=4*10^{2}\Rightarrow AC=2*10=20[/tex]
Stim ca aria unui triunghi dreptunghic este produsul catetelor/2 sau inaltime*ipotenuza pe 2, exact cum ti-am scris la problema cu trapezul
Aplicand aceeasi formula pentri triunghiul dreptunghic ABC, obtinem
[tex]A_{ABC}=\frac{AB*BC}{2}=\frac{BM*AC}{2}\Rightarrow BM=\frac{AB*BC}{AC}=\frac{10*10'\sqrt(3)}{20}=5\sqrt{3}[/tex]
Stim ca BM este perpendicular pe AC, rezulta ca BMA este triunghi dreptunghic cu [tex]\widehat{BMA}=90[/tex] cu BM si AM catete si AB este ipotenuza. Folosind teorema lui pitagora
[tex]AM^{2}=AB^{2}-BM^{2}=10^{2}-3*5^{2}=100-75=25\Rightarrow AM=5[/tex]
Acum ne uitam la unghiul DAC si aplicam formula pentru cos in doua triunghiuri dreptunghice
In general:
[tex]\cos=\frac{cateta alaturata}{ipotenuza}[/tex]
Aplicam formula pentru unghiul DAC din triunghiul dreptunghic ADC
[tex]\cos{DAC}=\frac{AD}{AC}[/tex]
Dar observam ca [tex]\widehat{DAC}=\widehat{DAM}=\widehat{NAM}[/tex] practic este acelasi unghi
Stim ca NM este perpendicular pe AM(BN intreg este perpendicular pe AM)
atunci
[tex]\widehat{NAM}=90[/tex] de unde rezulta ca NAM este dreptunghic, cu AM si NM sunt catete, si AN este ipotenuza
Atunci
[tex]\cos{NAM}=\frac{AM}{AN}[/tex]
Dar stim si ca
[tex]\cos{DAC}=\frac{AD}{AC}[/tex]
Si cele doua unghiuri sunt egale. Atunci
[tex]\frac{AM}{AN}=\frac{AD}{AC}\Rightarrow AN=\frac{AM*AC}{AD}=\frac{5*20}{10\sqrt{3}}=\frac{10\sqrt{3}}{3}[/tex]
b) Putem afla ariile celor doua triunghiuri
[tex]A_{ADC}=\frac{AD*DC}{2}={10*10\sqrt{3}}{2}=50\sqrt{3}[/tex]
In celalalt triunghi avem nevoie de ambele catete sa o putem determina. AM este cunoscut, MN trebuie calculat din teorela lui Pitagora
[tex]MN^{2}=AN^{2}-AM^{2}=\frac{100*3}{9}-25=\frac{300-225}{9}=\frac{75}{9}\Rightarrow MN=\frac{5\sqrt{3}}{3}[/tex]
Atunci [tex]A_{AMN}=\frac{AM*MN}{2}={5*5\sqrt{3}}{4}=\frac{25\sqrt{3}}{4}[/tex]
Atunci raportul devine
[tex]\frac{A_{AMN}}{A_{ADC}}=\frac{\frac{25\sqrt{3}}{4}}{50\sqrt{3}}=\frac{1}{8}[/tex]
[tex]BC=AD=10\sqrt{3}[/tex] deci stim ca triunghiul ADC este dreptunghic cu
[tex]\widehat{ADC}=90[/tex] cu catetele CD si AD si ipotenuza AC. Folosindu-ne de teorema lui Pitagora:
[tex]AC^{2}=AD^{2}+DC^{2}=10^{2}+3*10^{2}=4*10^{2}\Rightarrow AC=2*10=20[/tex]
Stim ca aria unui triunghi dreptunghic este produsul catetelor/2 sau inaltime*ipotenuza pe 2, exact cum ti-am scris la problema cu trapezul
Aplicand aceeasi formula pentri triunghiul dreptunghic ABC, obtinem
[tex]A_{ABC}=\frac{AB*BC}{2}=\frac{BM*AC}{2}\Rightarrow BM=\frac{AB*BC}{AC}=\frac{10*10'\sqrt(3)}{20}=5\sqrt{3}[/tex]
Stim ca BM este perpendicular pe AC, rezulta ca BMA este triunghi dreptunghic cu [tex]\widehat{BMA}=90[/tex] cu BM si AM catete si AB este ipotenuza. Folosind teorema lui pitagora
[tex]AM^{2}=AB^{2}-BM^{2}=10^{2}-3*5^{2}=100-75=25\Rightarrow AM=5[/tex]
Acum ne uitam la unghiul DAC si aplicam formula pentru cos in doua triunghiuri dreptunghice
In general:
[tex]\cos=\frac{cateta alaturata}{ipotenuza}[/tex]
Aplicam formula pentru unghiul DAC din triunghiul dreptunghic ADC
[tex]\cos{DAC}=\frac{AD}{AC}[/tex]
Dar observam ca [tex]\widehat{DAC}=\widehat{DAM}=\widehat{NAM}[/tex] practic este acelasi unghi
Stim ca NM este perpendicular pe AM(BN intreg este perpendicular pe AM)
atunci
[tex]\widehat{NAM}=90[/tex] de unde rezulta ca NAM este dreptunghic, cu AM si NM sunt catete, si AN este ipotenuza
Atunci
[tex]\cos{NAM}=\frac{AM}{AN}[/tex]
Dar stim si ca
[tex]\cos{DAC}=\frac{AD}{AC}[/tex]
Si cele doua unghiuri sunt egale. Atunci
[tex]\frac{AM}{AN}=\frac{AD}{AC}\Rightarrow AN=\frac{AM*AC}{AD}=\frac{5*20}{10\sqrt{3}}=\frac{10\sqrt{3}}{3}[/tex]
b) Putem afla ariile celor doua triunghiuri
[tex]A_{ADC}=\frac{AD*DC}{2}={10*10\sqrt{3}}{2}=50\sqrt{3}[/tex]
In celalalt triunghi avem nevoie de ambele catete sa o putem determina. AM este cunoscut, MN trebuie calculat din teorela lui Pitagora
[tex]MN^{2}=AN^{2}-AM^{2}=\frac{100*3}{9}-25=\frac{300-225}{9}=\frac{75}{9}\Rightarrow MN=\frac{5\sqrt{3}}{3}[/tex]
Atunci [tex]A_{AMN}=\frac{AM*MN}{2}={5*5\sqrt{3}}{4}=\frac{25\sqrt{3}}{4}[/tex]
Atunci raportul devine
[tex]\frac{A_{AMN}}{A_{ADC}}=\frac{\frac{25\sqrt{3}}{4}}{50\sqrt{3}}=\frac{1}{8}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!
Viz Lesson: Alte intrebari
Pune Verbele Au Impins Si Au La Modul Indicativ ,timpul Perfect Simplu Pastrand Persoana Si Numarul.