Răspuns :
Prelucram mai intai ecuatia ta
[tex]\frac{1}{x1+1}+\frac{1}{x2+1}=\frac{x2+1+x1+1}{(x1+1)(x2+1)=\frac{x1+x2+2}{x1x2+x1+x2+1}=\frac{S+2}{S+P+1}[/tex] Unde am notat S=x1+x2, si P=x1x2
Tu stii ca solutiile x1 si x2 au urmatoarele formule
[tex]x1=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}[/tex]
[tex]x2=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}[/tex]
unde
[tex]\Delta=b^(2)-4ac[/tex]
Atunci hai sa vedem cat este suma si produsul lor
[tex]S=x1+x2=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}+\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{-2b}{2a}=-\frac{b}{a}[/tex]
In cazul nostru concret: a=1, b=-1 si c=m
Deci avem
[tex]S=-\frac{1}{-1}=1[/tex]
Produsul este
[tex]P=x1x2=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}*\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{1}{4a^{2}}(-b+\sqrt{Delta})(b-\sqrt{Delta})=\frac{1}{4a^{2}}(b^{2}-\Delta)=\frac{1}{4a^{2}}(b^{2}-b^{2}+4ac)=\frac{4ac}{a^{2}}=\frac{c}{a}[/tex]
In cazul nostru concret
[tex]P=\frac{m}{1}=m[/tex]
Relatiile pentru S si P sunt universale, pentru orice ecuatie de gradul 2
Inlocuim in ecuatia de mai sus
[tex]\frac{S+2}{S+P+1}=\frac{1+2}{1+m+1}=\frac{3}{m+2}=\frac{-3}{4}\Rightarrow m+2=-4\Rightarrow m=-6[/tex]
[tex]\frac{1}{x1+1}+\frac{1}{x2+1}=\frac{x2+1+x1+1}{(x1+1)(x2+1)=\frac{x1+x2+2}{x1x2+x1+x2+1}=\frac{S+2}{S+P+1}[/tex] Unde am notat S=x1+x2, si P=x1x2
Tu stii ca solutiile x1 si x2 au urmatoarele formule
[tex]x1=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}[/tex]
[tex]x2=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}[/tex]
unde
[tex]\Delta=b^(2)-4ac[/tex]
Atunci hai sa vedem cat este suma si produsul lor
[tex]S=x1+x2=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}+\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{-2b}{2a}=-\frac{b}{a}[/tex]
In cazul nostru concret: a=1, b=-1 si c=m
Deci avem
[tex]S=-\frac{1}{-1}=1[/tex]
Produsul este
[tex]P=x1x2=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}*\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{1}{4a^{2}}(-b+\sqrt{Delta})(b-\sqrt{Delta})=\frac{1}{4a^{2}}(b^{2}-\Delta)=\frac{1}{4a^{2}}(b^{2}-b^{2}+4ac)=\frac{4ac}{a^{2}}=\frac{c}{a}[/tex]
In cazul nostru concret
[tex]P=\frac{m}{1}=m[/tex]
Relatiile pentru S si P sunt universale, pentru orice ecuatie de gradul 2
Inlocuim in ecuatia de mai sus
[tex]\frac{S+2}{S+P+1}=\frac{1+2}{1+m+1}=\frac{3}{m+2}=\frac{-3}{4}\Rightarrow m+2=-4\Rightarrow m=-6[/tex]
x² - x + m = 0 x1 = (1 +√Δ)/2 (Δ= 1- 4m) x1 + 1 = (3+√Δ)/2
1/(3+√Δ)/2 = 2( 3-√Δ )/(9 - Δ)
x2 = (1 - √Δ)/2 x2 + 1 = (3 - √Δ )/2 1/ (3-√Δ)2 = 2(3+√Δ) /(9 - Δ)
(3- √Δ+ 3+√Δ) / (9 -Δ) = -3/4
6 / (9-Δ) = -3/4 9 - Δ = -8 Δ = 17 1 - 4m = 17 4m = - 16 m = - 4
1/(3+√Δ)/2 = 2( 3-√Δ )/(9 - Δ)
x2 = (1 - √Δ)/2 x2 + 1 = (3 - √Δ )/2 1/ (3-√Δ)2 = 2(3+√Δ) /(9 - Δ)
(3- √Δ+ 3+√Δ) / (9 -Δ) = -3/4
6 / (9-Δ) = -3/4 9 - Δ = -8 Δ = 17 1 - 4m = 17 4m = - 16 m = - 4
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!