👤

3. Arheologia ne arata ca omul a prelucrat si a faurit unelte mai intai din arama si bronz si mai tarziu din fier , desi uneltele din fier erau mai bune (mai rezistente si se ascuteau mai usor ). Ce proprietati ale acestor substante au determinat aceasta ordin a aparitiei lor ?

4 De ce in magaziile pentru uscat tutunul sau in uscatoarele de legume sau poate paste fainoase functioneaza ventilatoare puternice ?

5 Se stie ca manuscrisele vechi e zeci si sute de ani au filele liptele intre ele , incat daca am incerca sa le rasfoim si sa le consultam s-ar rupe , faramita , distruge . Fizicienii ingeniosi au electrizat manuscrisele si astfel filele s-aur desprins usor unele de altele. Ce fenomen a avut loc ?

6 Cum este oare posibil sa se realizeze iluminarea tramvaielor care folosesc o tensiune foarte ridicata (750V) cu ajutorul becurilor electrice care in mod normal functioneaza sub o tensiune joasa ? (de ex: 127 V)

7 Din ce cauza pe varful unui munte alimentele fierb greu ? Adica desi apa a fiert ele au ramas crude ?


Răspuns :


3.fierul se topeste la temeratura mai ridicata si e mai dificil de gasit. a fost nevoie de un salt tehnologic pentru realizarea de unelte din fier;   4. ventilatoarele indeparteaza aerul umed si permit mentinerea uscaciunii produselor conservate ;   5. fenomene de respingere electrostatica   6. se folosesc sisteme de reostate ( rezistente) ..nu se pot folosi transformatoare, deoarece curentul este continuu, nu alternativ. La tramvaiele moderne e posibil sa existe invertoare electronice). 6 , Fierberea unui lichid e dependenta de presiunea de la suprafata lichidului. cu cat creste altitudinea, presiunea scade si fierberea se produce la temperature mai scazuta ( fierberea inseamna evaporarea in toata masa lichidului). Concret, daca incerci sa fierbi un ou pe Everest, apa fierbe la 69 de grade, deci acel ou nu va primi caldura suficenta pentru a precipita proteinele si ibricul ramane gol si oul aproape crud