👤

Scrie un text de tip argumentativ de 15 – 30 de rânduri despre cunoasterea de sine, pornind de la
ideile sugerate de afirmaŃia lui Nichita Stănescu:
A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă.


Răspuns :

Consider că Nichita Stănescu avea dreptate atunci când afirma că „a avea un ideal înseamnă a avea o oglindă”. Prin stabilirea unui ideal și prin încercarea de a-l atinge, ajungem să ne cunoaștem mai bine și ceilalți pot afla mai multe despre noi, întrucât scopurile pe care le avem ne definesc cel mai bine. 

În primul rând, trăind o existență banală, în care ne ghidăm mereu după aceleași reguli, nu putem să ne cunoaștem suficient de bine. Trăim limitați, ne formăm anumite prejudecăți în funcție de cât ne-a fost dat să experimentăm și ne mulțumim cu siguranța pe care ne-o dă obișnuința....

Cel mai dificil lucru , in opinia mea, este cunoasterea de sine. Ma refer la acea cunoastere nepartinitoare, obiectiva si sincera precum...oglinda.
Suntem oameni, avem idealuri, ne raportam la visul de perspectiva, avem sperante dar si ...ambitii, uneori prea multe!Uitam , se pare, un fapt important, daca nu esential: evaluarea posibilitatilor personale, iar acest lucru nu se refera neaparat la factori materiali .
In primul rand , caracterizarea noastra directa este oglindita in faptele noastre , este  maniera la care ne raportm la cei din jurul nostru. Un ideal uman ar trebui
reprezentat tocmai de comportamentul cu cei de langa noi , iar aici, nu am in vedere neaparat politetea, ci respectul fata de ...noi insine.
In al doilea rand,visul este simplu , principiul este chiar simplist : de multe ori ne dorim ceea ce este in voga , uitand a ne intreba daca dorim ceva real sau doar o himera.
In al treilea rand,nu stiu cat de "dispusi "suntem sa investim pentru a ne urma un ideal,iar aici ma refer la munca asidua , la multe renuntari pentru a ne vedea visul cu ochii in oglinda adevarului!