👤

ce este subiectul, predicatul, atributul si complementul, cine va raspunde corest la aceasta antrebare primul va primi coronita pentru cel mai bun raspuns.

Răspuns :

Subiectul este partea principală de propoziţie care arată cine face acţiunea (Elevul citeşte o carte.), cine suferă acţiunea (Cartea este citită de elev.) sau cui i se atribuie o însuşire, o calitate (Cartea este interesantă.).
Predicatul este partea principală de propoziţie care spune ceva despre subiect, arătând ce face subiectul, ce sau cine este subiectul, cum este subiectul: Păsările zboară. Mihai e student. Pământul este rotund.
 Atributul este partea secundară de propoziţie care determină un substantiv sau o altă parte de vorbire cu valoare de substantiv: Astăzi e o zi frumoasă. Se recunoaşte cu ajutorul întrebărilor: care?, ce fel de?, cât?, al (a, ai, ale)cui?
Complementul este o parte secundară de propoziție, care determină un verb, un adjectiv, un adverb sau o interjecție cu funcția de predicat.
Să mergem în camera noastră. (în camera complement, determină verbul să mergem)
SUBIECTULeste partea principala de propozitie care arata cine face actiunea exprimata de un predicat verbal sau cui i se atribuie o insusire sau o caracteristica exprimata de un predicat nominal . El raspundela intrebarea : cine?. Ex de subiect: Copacul a inflorit. PREDICATUL VERBAL este partea principala de propozitie care arata ce face, cum este, cine este sau ce este subiectul . Ex de predicat verbal :Maria asculta muzica . PREDICATUL NOMINAL este alcatuit dintr-un verb copulativ si un nume predicativ. Verbul copulativ este "a fi" care poate avea mai multe valori morfologice. "A fi" este verb copulativ cand arata cum este , ce este sau cine este subiectul, si nu are inteles singur , iar impreuna cu numele predicativ formeaza predicatul nominal. Ex de predicat nominal : Banca este de lemn. ATRIBUTUL este partea secundara de propozitie care determina un substantiv sau un inlocuitor al acestuia ( pronume, numaral cu valoare substantivala). Intrebarile atributului sunt: care?, ce fel de?, al cui?, a cui?, ale cui?, ai cui?, cati?, cată?, câte?, .Ex de atribute:Copacul inflorit atrage albinele. Atributele pot fi : atribut adjectival , atribut substantival genitival atribut substantival prepozitional, atribut pronominal genitival , atribut pronominal prepozitional . COMPLEMENTUL este partea secundara de propozitie care determina un verb . Ex de complement : Merg departe in fiecare zi . Intrebarile complementului : unde?, cand?, de cand?, pana cand ?, de unde?, pana unde?, la ce ?, ce ?, pe cine?, cui ?, la cine?, la ce ?, cu cine?, cu ce?, pentru cine?, pentru ce ?, cum?, in cel fel ?, cât?, . Complementele pot fi Ccl, Cct, Ccm, Ci,. Cd. SPER CA TE-AM AJUTAT!!!!