Răspuns :
√5x + 15 = 3x
1) C.E. = CONDITII DE EXISTENTA
5x + 15 ≥ 0 ⇔ 5x ≥ - 15 ⇒ x ≥ - 3 ⇒ x∈ [ - 3, + 00)
3x ≥ 0 ⇒ x ≥ 0 ⇒x ∈[ 0, + 00) , domeniul de definitie
2) ( √5x + 15)² = ( 3x)², ridicarea la puterea a doua
5x + 15 = 9x²
9x² - 5x - 15 = 0, ecuatie de gr. II
a = 9, b = -5, c = - 15
delta = b² - 4ac = ( -5)² - 4 ·9 · ( - 15) = 25 + 36·15 = 25 + 540 = 565
delta = √565
x1 = ( - b - √delta) / 2a = ( 5 - √565 ) / 18 ∉ [ 0, + 00)
x2 = ( - b + √delta) / 2a = ( 5 + √565) / 18 ∈ [ 0, + 00) , singura solutie a ecuatiei
1) C.E. = CONDITII DE EXISTENTA
5x + 15 ≥ 0 ⇔ 5x ≥ - 15 ⇒ x ≥ - 3 ⇒ x∈ [ - 3, + 00)
3x ≥ 0 ⇒ x ≥ 0 ⇒x ∈[ 0, + 00) , domeniul de definitie
2) ( √5x + 15)² = ( 3x)², ridicarea la puterea a doua
5x + 15 = 9x²
9x² - 5x - 15 = 0, ecuatie de gr. II
a = 9, b = -5, c = - 15
delta = b² - 4ac = ( -5)² - 4 ·9 · ( - 15) = 25 + 36·15 = 25 + 540 = 565
delta = √565
x1 = ( - b - √delta) / 2a = ( 5 - √565 ) / 18 ∉ [ 0, + 00)
x2 = ( - b + √delta) / 2a = ( 5 + √565) / 18 ∈ [ 0, + 00) , singura solutie a ecuatiei
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!