👤

Redactează o compunere , de 15 sau 25 de rânduri , în care să.ţi exprimi opinia despre mesajul transmis sau despre o semnificaţie a textului citat ( George Topîrceanu , Cântec ) , susţinută prin argumente adecvate .

 

Frumoasă eşti, pădurea mea,
Când umbra-i încă rară
Şi printre crengi adie-abia
Un vânt de primăvară...

Când de sub frunze moarte ies
În umbră viorele,
Iar eu străbat huceagul des
Cu gândurile mele...

Când strălucesc sub rouă grea
Cărări de soare pline,
Frumoasă eşti, pădurea mea.
Şi singură ca mine...



Răspuns :

Padurea si fiecare element folosit in aceasta poezie reprezina cite un "Sunet". Vintul ce adie, murmurul izvorului, cintecul pasarilor, fosnetul frunzelor, chiar si singuratatea autorului cu a naturei are un sunet, un asa zis ecou. Combinindule observam ca fiecare sunet, unul cite unul, formeaza acest "cintec". De aceea a fost intitulat "Cintec".Construit sub forma unui monolog adresat, textul are ca temă singurătatea fiinţei. 

Poezia "Cantec" de G. Topirceanu este o opera literara lirica in versuri in care autorul isi exprimain mod direct gandurile , ideile si sentimentele prin intermediul unui limbaj expresiv bogat in figuri de stil si imagini artistice.Poezia vrea sa ne transmita  sentimente de frumusete,bucurie, dar si tristete in care este invaluita padurea.
Un prim argument in sustinerea opiniei mele este asemanarea pe care o realizeaza poetul dintre padure si viinta iubita, pe care nu a vazut-o de multa vreme si pe care abia asteapta sa o imbratiseze.
Un al doilea argument in sustinerea opiniei mele este aparitia imaginilor artistice: vizuale"Frumoasă eşti, pădurea mea" ; "In umbra viorele" etc; dinamice"Cand de sub frunze moarte ies"; "Cand stralucesc sub roua grea" ect. si al figurilor de stil ce contureaza iubirea autorului fata de padure si de tot ceea ce o inconjoara.
Un al treilea argument il rteprezinta aparitia marcilor lexico-gramaticale ale eului liric prin pronumele personal eu si mine prin care autorul te transfureaza in text si te face sa traiesti si sa simnti tot ceea il inconjoara.
In concluzie, in poezia "Cantec" de G Topirceanu ne sunt prezentate sentimentele sincere ale poetului fata de frumusetea necontestabila a padurii