Răspuns :
a) radical din √25-√20-√20+√16 -√5= radical mare din 5- 2√5-2√5+4 -√5= Radical din 9-4√5 -√5=
Radical din 9-4√5; facem cu formula radicalilor dubli:
Radical din 9-4√5 =radical din 9²- 16*5 =81-80 =1
Respectand formula ; obtinem radical din 9+√1 supra doi -radical din 9-√1 supra doi = √10/2 -√8/2 =√5-√4 =>√5-2-√5 ; se reduc√5 cu√5 si obtinem :-2
b)√12=2√3
√20=2√5
√15=√15
Obtinem : √4 -√3 supra 2√3 +√5-√4 supra 2√5 +√3-√5 supra √15
Pe √4 il scriem 2 =>rationaliam fiecare fractie cu numarul irational de la numitor :Prima fractie se rationalizeaza cu √3, a doua cu √5 iar pe a treia cu √15 ;si obtinem . √3(2-√3) supra 2*3 +√5(√5-2) supra √5*√5 +√15(√3-√5) supra √15*√15 =2√3-3 supra 6 +5-2√5 supra 10 +√45-√75 supra 15
√45=3√5
√75=5√3
Acum aducem la numitorul comun; adia 30.Amplificam prima fractie cu 5; a doua cu 3; a treia cu 2 =>10√3-15+15-6√5+6√5-10√3 supra 30= 0; deoarece toti termenii se reduc.
Radical din 9-4√5; facem cu formula radicalilor dubli:
Radical din 9-4√5 =radical din 9²- 16*5 =81-80 =1
Respectand formula ; obtinem radical din 9+√1 supra doi -radical din 9-√1 supra doi = √10/2 -√8/2 =√5-√4 =>√5-2-√5 ; se reduc√5 cu√5 si obtinem :-2
b)√12=2√3
√20=2√5
√15=√15
Obtinem : √4 -√3 supra 2√3 +√5-√4 supra 2√5 +√3-√5 supra √15
Pe √4 il scriem 2 =>rationaliam fiecare fractie cu numarul irational de la numitor :Prima fractie se rationalizeaza cu √3, a doua cu √5 iar pe a treia cu √15 ;si obtinem . √3(2-√3) supra 2*3 +√5(√5-2) supra √5*√5 +√15(√3-√5) supra √15*√15 =2√3-3 supra 6 +5-2√5 supra 10 +√45-√75 supra 15
√45=3√5
√75=5√3
Acum aducem la numitorul comun; adia 30.Amplificam prima fractie cu 5; a doua cu 3; a treia cu 2 =>10√3-15+15-6√5+6√5-10√3 supra 30= 0; deoarece toti termenii se reduc.
b)
[tex]\sqrt{\sqrt5(\sqrt5-\sqrt4) - \sqrt4(\sqrt5-\sqrt4)}-\sqrt5 = \sqrt{5-\sqrt{20}-\sqrt{20}+4}-\sqrt5 \\\;\\ \sqrt{(\sqrt5)^2-2\sqrt{20}+2^2} -\sqrt5 = \sqrt{(\sqrt5-2)^2}-\sqrt5 =|\sqrt5-2|-\sqrt5 = \\\;\\ \sqrt5-2-\sqrt5 = -2 .[/tex]
c)
Cu putina imaginatie... rezulta:
[tex]\sqrt{\dfrac{4}{12}}- \sqrt{\dfrac{3}{12}} +\sqrt{\dfrac{5}{20}}- \sqrt{\dfrac{4}{20}} +\sqrt{\dfrac{3}{15}}- \sqrt{\dfrac{5}{15}} \\\;\\ =\sqrt{\dfrac{1}{3}}-\sqrt{\dfrac{1}{4}}+\sqrt{\dfrac{1}{4}}-\sqrt{\dfrac{1}{5}}+\sqrt{\dfrac{1}{5}}-\sqrt{\dfrac{1}{3}} =0[/tex]
[tex]\sqrt{\sqrt5(\sqrt5-\sqrt4) - \sqrt4(\sqrt5-\sqrt4)}-\sqrt5 = \sqrt{5-\sqrt{20}-\sqrt{20}+4}-\sqrt5 \\\;\\ \sqrt{(\sqrt5)^2-2\sqrt{20}+2^2} -\sqrt5 = \sqrt{(\sqrt5-2)^2}-\sqrt5 =|\sqrt5-2|-\sqrt5 = \\\;\\ \sqrt5-2-\sqrt5 = -2 .[/tex]
c)
Cu putina imaginatie... rezulta:
[tex]\sqrt{\dfrac{4}{12}}- \sqrt{\dfrac{3}{12}} +\sqrt{\dfrac{5}{20}}- \sqrt{\dfrac{4}{20}} +\sqrt{\dfrac{3}{15}}- \sqrt{\dfrac{5}{15}} \\\;\\ =\sqrt{\dfrac{1}{3}}-\sqrt{\dfrac{1}{4}}+\sqrt{\dfrac{1}{4}}-\sqrt{\dfrac{1}{5}}+\sqrt{\dfrac{1}{5}}-\sqrt{\dfrac{1}{3}} =0[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!