Răspuns :
Intoxicațiile cu ciuperci pot fi mortale.Cazurile de otrăviri involuntare cu ciuperci sunt cauzate de ignoranţa persoanelor care le culeg sau al celor care le procură de la persoane necunoscute. Simpla experienţă, fie ea şi îndelungată, nu scuteşte de accidente. Există numeroase ciuperci care îşi schimbă într-o oarecare măsură aspectul, devenind asemănătoare cu alte specii. In Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numarul acestora creste de la an la an datorita mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscatori.
Intoxicatia cu ciuperci , este un incident destul de frecvent , din pacate , care rezulta din consumul de specii care contin toxine cu potential daunator sau chiar fatal pentru om .Gravitatea intoxicatiei variaza in functie de factori precum : amplasarea geografica , conditiile de crestere , sezonul in care sunt consumate ciupercile , cantitatea de toxine pe care o contine respectivul soi consumat , cantitatea de ciuperci consumate , cat si modul de procesare al ciupercilor : fierbere , prajire ,congelare etc.Efectele pe care le produce ingerare de ciuperci otravitoare depind , deasemenea , si de caracteristicile persoanelor in cauza : raspunsul la anumite substante , varsta . Copiii si batranii sunt mai expusi acestor complicatii alimentare decat adultii de varsta tanara . Exista aprox. 10.000 specii de ciuperci , majoritatea acestora fiind comestibile si inofensive , isa aprox 100 specii cauzeaza simptome dupa ce au fost consumate , iar in jur de 20 dintre acestea pot fi fatale pt. om . Vestea proasta este ca ciupercile comestibile sunt greu de deosebit de cele otravitoare in aprox 95 % din cazurile de intoxicare cu ciuperci , cauza intoxicatiei este legata de confundarea tipurilor de ciuperci si doar in restul de 5 % din cazuri este vorba despre consumul de ciuperci cu proprietati halucinogene.
Sper ca te-am ajutat!
Sper ca te-am ajutat!
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Biologie. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!