Răspuns :
[tex] \lim_{x \to 3} \frac{1- \sqrt{x-2} }{ x^{2} -9} = [/tex]
Aplicam teorema lui L'Hospital, adica derivam si numaratorul si numitorul
[tex]= \lim_{x \to 3} \frac{1 - (x-2)^{ \frac{1}{2} } }{ x^{2} -9} = \frac{ \frac{1}{2} ( x-2)^{\frac{-1}{2}} }{2x} =[/tex]
= [tex] \frac{ \frac{1}{2} (3-2)^{ \frac{-1}{2} } }{2*3} = \frac{ \frac{1}{2} *1}{6} = \frac{1}{12} [/tex]
Aplicam teorema lui L'Hospital, adica derivam si numaratorul si numitorul
[tex]= \lim_{x \to 3} \frac{1 - (x-2)^{ \frac{1}{2} } }{ x^{2} -9} = \frac{ \frac{1}{2} ( x-2)^{\frac{-1}{2}} }{2x} =[/tex]
= [tex] \frac{ \frac{1}{2} (3-2)^{ \frac{-1}{2} } }{2*3} = \frac{ \frac{1}{2} *1}{6} = \frac{1}{12} [/tex]
Nu. L`Hopital te complica. Inmulteste cu conjugatul. La numataror vei avea 3-x. Numitorul tau va fi scris (x-3)(x+3)(1+√x-2). Acum 3-x de la numarator il vei scrie ca -(x-3), si il vei simplifica, cu x-3 de la numitor. Acum inlocuiesti.
ASTA e varianta corecta. ;)
ASTA e varianta corecta. ;)
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!