Răspuns :
Salut !
❁❁❁❁❁
╔════════❀
Virgula, ca semn de punctuație se poate folosi în diferite contexte, cum ar fi:
- delimitarea unui substantiv în cazul vocativ de restul enunțului: - Ionele, vino la mine !
- delimitează cuvintele ce formează o apoziție: Ana, cea mai bună prietenă, este mereu lângă mine.
- marchează coordonarea prin juxtapunere la nivelul propoziției ( în cadrul enumerațiilor ) și la nivelul frazei: Am ales cele mai proaspete mere, pere și căpșuni.
- se folosește mereu înaintea conjuncțiilor coordonatoare adversative și după conjuncțiile sau locuțiunile conjuncționale concluzive: Mă hotărâsem să plec mai repede, dar nu m-a lăsat bunica.
- desparte construcțiile gerunziale de restul enunțului: Alergând prin casă, am găsit culegerea de chimie.
- desparte propozițiile subordonate de cauză, concesive și consecutive de regenta lor: Nu mi-a răspuns la mesaj, pentru că era ocupat.
- poate marca lipsa unui cuvânt - propozițiile eliptice: Am ieșit repede afară: găinile sus în coteț, pisica, liberă prin curte.
- delimitează construcțiile de restul enunțului - vorbirea directă de vorbirea indirectă: - Nu am mai avut bani de cadouri, zice Clara supărată.
Ca semn de ortografie, se folosește în interiorul locuțiunilor adverbiale, în cazul interjecțiilor identice și repetative.
╚════════❀
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!