Răspuns :
Functia de gradul 1 are forma
[tex]f(x)=ax+b;\ a \neq 0[/tex]
Vom lua aceasta forma pentru functia noastra si aplicam in ecuatia respectiva astfel:
[tex]a(2-5x)+b=-6x-a(-3)-b \\ 2a-5ax+b=-6x+3a-b \\ -5ax+2a+b=-6x+3a-b[/tex]
Egalitatea aceasta este adevarata cand coeficientii lui x sunt egali si cand termenii liberi sunt egali, si obtinem sistemul:
[tex] \left \{ {{-5a=-6} \atop {2a+b=3a-b}} \right. \\ \left \{ {{a= \frac{6}{5} } \atop {2b=a}} \right. \\ Concluzie: \\ a= \frac{6}{5} \\ b= \frac{3}{5} \\ Functia\ ceruta\ este: \\ f(x)= \frac{6}{5}x+ \frac{3}{5} [/tex]
Verifica daca am gresit la calcule. Sper sa nu.
[tex]f(x)=ax+b;\ a \neq 0[/tex]
Vom lua aceasta forma pentru functia noastra si aplicam in ecuatia respectiva astfel:
[tex]a(2-5x)+b=-6x-a(-3)-b \\ 2a-5ax+b=-6x+3a-b \\ -5ax+2a+b=-6x+3a-b[/tex]
Egalitatea aceasta este adevarata cand coeficientii lui x sunt egali si cand termenii liberi sunt egali, si obtinem sistemul:
[tex] \left \{ {{-5a=-6} \atop {2a+b=3a-b}} \right. \\ \left \{ {{a= \frac{6}{5} } \atop {2b=a}} \right. \\ Concluzie: \\ a= \frac{6}{5} \\ b= \frac{3}{5} \\ Functia\ ceruta\ este: \\ f(x)= \frac{6}{5}x+ \frac{3}{5} [/tex]
Verifica daca am gresit la calcule. Sper sa nu.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!